Viking Kubb

Bex Viking Kubb | Speelgoed Reviews
Dit is een zeer populair spel uit Zweden. Op het eerste zicht ziet het spel er simpel en saai uit met die houten blokjes, maar het is eigenlijk een heel tof en strategisch spel om buiten te spelen met de familie. Heel eenvoudig uitgelegd moet je proberen met een stok vanop een afstand houten blokjes omver te werpen. Het spel kan 1 tegen 1 gespeeld worden, maar ook in teams van meerdere personen.
Bex Viking Kubb | Speelgoed Reviews Het speelveld
Je speelt dit spel best buiten op een vlak grasveld. Vooraleer je kan beginnen spelen, moet je eerst het speelveld klaarzetten. Dit is een rechthoek van 8 meter op 5 meter, afgebakend met 4 hoekstokken. Aan elke kant van het veld staat een team dat 5 houten blokken (=torens) op zijn achterlijn heeft staan. De koning staat exact in het midden van het speelveld.
De spelregels
Er zijn een aantal regels die je moet volgen tijdens het spel  Als je liever niet de hele handleiding leest, bekijk dan hieronder het "how to play" filmpje. We proberen het kort even uit te leggen. De bedoeling van het spel is om met de stokken alle blokken van het andere team om te gooien. Als team A een blok van team B heeft omgegooid, dan werpt team B deze blok eerst op de helft van team A. Deze blok is nu van team A geworden en team B moet nu eerst proberen ook deze blok om te gooien. Lukt dit niet, dan mag team A vooruit lopen tot aan deze blok en vandaar weer proberen de andere blokken van team B om te gooien. Zodra alle 5 de blokken zijn omgevallen, mag het team een poging wagen om de koning om te werpen. Uiteindelijk wint het team dat de koning om gooit.


Kleine kindjes
Viking Kubb is geschikt voor spelers vanaf 12 jaar. Een tip: speel dit spel niet met kleine kindjes in de buurt want de stokken kunnen alle kanten uitvliegen. Of ze gaan gewoon lopen met de blokjes zoals ons dochter dus  (zie video).

Varianten
Er zijn verschillende varianten beschikbaar van het spel, het ene al beter dan het andere. De duurste variant is gemaakt van rubberhout, maar de variant van berkenhout is zeker zo goed. Let wel op dat je geen goedkope versie koopt, want deze kan zeer licht uitvallen in gewicht waardoor het spel niet geschikt is om met volwassenen te spelen. Bij het spel van Bex krijg je er een leuk netje bij, dat is handig als je bijvoorbeeld naar het strand gaat.
Pluspunten
- Goede kwaliteit
- Strategisch
Minpunten
- Even tijd nodig om het speelveld klaar te zetten

Bex Viking Kubb met rubberhout is hier verkrijgbaar:

Vergelijkbaar speelgoed:

0 reacties :

Een reactie posten