Codenames

Codenames
Kaartjes met codewoorden
Codenames is een gezelschapsspel/partyspel dat je kan spelen met 2 tot 8 spelers. Een ronde duurt ongeveer 15 minuten, alhoewel het soms heel snel kan gaan. Je speelt in 2 teams, waarbij ieder team een geheime dienst voorstelt. De hoofden van de geheime dienst zitten aan 1 kant van de tafel, zij weten welke spionnen (voorgesteld door kaartjes) bij hun geheime dienst horen. Op de kaartjes staan "codewoorden". De teamgenoten moeten proberen om zo snel mogelijk de kaartjes te identificeren die bij hun geheime dienst horen. Bij elke dienst horen 8 of 9 kaartjes. De hoofden van de geheime diensten geven beurtelings een aanwijzing in de vorm van een woord dat verwijst naar één of meer kaartjes die bij zijn/haar dienst horen.
Een voorbeeld
De aanwijzing is "Kasteel, 2". Dat wil zeggen dat er 2 kaartjes op tafel liggen die geassocieerd kunnen worden met het woord "Kasteel". Aan de andere kant van de tafel moeten de leden van de bijbehorende geheime dienst raden welke kaartjes bij de aanwijzing horen. Je teamgenoot bedoelt dan waarschijnlijk "Toren" en "Prinses". Wie het eerst alle spionnen van zijn/haar dienst gevonden heeft, wint. Maar let op dat je de huurmoordenaar niet aanduidt!
Codenames kaartjes
Codenames kaartjes
Iets te gemakkelijk
Wij hadden dit spel nog nooit eerder gespeeld en hebben het gekocht omwille van de vele goede reviews. Het is een partyspel, dus we speelden het de eerste maal met vrienden. Even goed de spelregels doorlezen, en dan kan je beginnen. Het verzinnen van aanwijzingen ging redelijk vlot, en het raden van aanwijzingen ging zelfs nog vlotter. Tot onze verbazing speelden we het spel redelijk snel uit. Bij het spel is het belangrijk dat je je medespeler inschat, en dat gaat iets gemakkelijker als je een koppel bent, misschien had dat er wel iets mee te maken  Voor de rest is het een heel leuk spel, waarbij je verbaal creatief moet zijn. Het spel biedt wellicht iets meer uitdaging als je het met je kinderen speelt (geschikt vanaf 10 jaar). Hierdoor leren zij hun woordenschat uitbreiden en creatief zijn met taal. Codenames werd genomineerd voor speelgoed van het jaar 2016.
Pluspunten:
- Leuk en toegankelijk spel
- Goede prijs-kwaliteit verhouding
- Leerzaam
Minpunten:
- Te makkelijk voor volwassenen onder elkaar

0 reacties :

Een reactie posten