Max de Kat

Max De Kat is een coöperatief gezelschapsspel ontwikkeld door Sunny Games NL. Dit betekent dat er niet tegen elkaar gespeeld wordt, maar samen met elkaar. Ofwel wint iedereen, ofwel verliest iedereen, want je speelt eigenlijk tegen Max de Kat. Het spel is geschikt voor kindjes vanaf 4 jaar. Je speelt het spel alleen of met meerdere personen samen.
De eenvoudige spelregels
De spelregels zijn echt eenvoudig, even de korte handleiding lezen en je bent vertrokken. Het spel heb je snel uitgelegd aan kindjes die nog niet kunnen lezen. Even kort samengevat: je gooit om de beurt met 2 dobbelstenen. Als je zwart gooit, mag Max de Kat een stapje vooruit zetten, als je groen gooit mag 1 van de 3 diertjes (muis, eekhoorn, vogel) een stapje vooruit zetten. Gooi je 2 keer zwart mag Max 2 stapjes zetten, gooi je 2 keer groen mogen 2 diertjes 1 stapje zetten, ofwel 1 diertje 2 stapjes. De diertjes beginnen met een kleine voorsprong op Max. Als Max te dichtbij komt, kan je hem een hapje geven om hem terug naar zijn mand te sturen. Je hebt maximum 4 hapjes om uit te delen (of 3 hapjes als je het spel iets moeilijker wilt maken). De diertjes kunnen elk hun eigen binnenweg nemen, maar Max de Kat mag elke binnenweg nemen, let dus goed op! Als Max op hetzelfde vakje als een diertje belandt, moet dit diertje uit het spel. Het doel is om zoveel mogelijk diertjes veilig in de boom te krijgen voordat Max ze te pakken krijgt.
Het spel gespeeld door een volwassene
Je kan het spel perfect alleen spelen, dus dachten we: laten we dit spel eerst eens zelf uittesten vooraleer we het met de kindjes spelen. Een spel voor 4+, dat wordt een makkie! ... NOT! We hebben ons toch een paar keer laten verrassen. Als volwassene wil je zo'n spel zo goed mogelijk spelen, en zo weinig mogelijk hapjes voor Max proberen te gebruiken. Behalve als het echt noodzakelijk is omdat Max heel dichtbij komt. Wel, soms denk je dat Max nog ver weg is, maar schijn bedriegt. Bijvoorbeeld in de spelsituatie op de foto is hij nog 6 stapjes achter de muis. MAAR je vergeet gemakkelijk dat Max ook de binnenweggetjes kan nemen. Als we in deze spelsituatie 2 keer zwart gooien, mag Max de binnenweg van de muis nemen. Als er dan net een diertje op het einde van die binnenweg staat, heeft Max hem te pakken! Dus je kan best op tijd Max voeren met hapjes en hem terug naar zijn mand sturen.
Spelen met een 4-jarige
Nadien hebben we het spel gespeeld met een 4-jarig meisje en 2 volwassenen. Ieder mocht om de beurt met de dobbelstenen werpen. Het meisje had al snel door dat ze bij elke dobbelsteenworp de diertjes moest verplaatsen. Alleen verplaatste ze soms de diertjes in plaats van Max als er zwart werd gegooid. De binnenwegen nam ze nog niet helemaal zelf, maar als je op het beginpunt van een binnenweg stond, en je zei tegen haar: oh, wat mogen we nu doen? Dan verplaatste ze zelf het diertje naar het eindpunt van de binnenweg. Een beetje begeleiding was dus wel nodig, maar we waren aangenaam verrast hoe snel een 4-jarige met dit spel weg was!
Spelen met een 6-jarige
Max de Kat spelen met een 6-jarig meisje en een 4-jarige jongen was nog veel leuker! Het meisje had de spelregels onmiddellijk door en verplaatste zowel de diertjes als Max correct. Na wat oefenen, nam ze ook zelf de binnenwegen. De jongen had nog wat hulp nodig (hij verplaatste altijd de diertjes en nooit Max ), maar ook hij had plezier in het spelen van het spel! Tijdens een eerste spelronde hebben ze samen 1 diertje gered (ze waren soms iets te laat met Max een hapje te geven). Tijdens de tweede spelronde waren ze altijd goed op tijd met Max een hapje te geven, maar zaten ze op het einde zonder hapjes Ze hebben toen wel 2 diertjes kunnen redden. Goed gespeeld!
Pluspunten
  • Coöperatief, niet competitief
  • Spel om met het hele gezin te spelen (ook met kleine kindjes)
  • Leert kinderen strategisch na te denken
Minpunten
  • De boom stoot je af en toe om tijdens het spelen
Max de Kat is verkrijgbaar bij volgende speelgoedwinkels:

1 opmerking :

  1. Ha, wat een goede review. Je kan het bord in de doos plaatsen. En dan valt de boom niet zo vaak om, omdat hij dan perfect in het speelbord klemt :)

    BeantwoordenVerwijderen